Co bylo včera není dnes

Původně se tento krátký příspěvek jmenoval „Teplo a teplo“, ale s publikací jsem pár dní otálel a situace za okny vypadá diametrálně jinak. Všude je krásně bílo a neustále sněží. Je to čas, kdy je třeba udělat pár fotografií, aby si mohli naše děti připomínat, že sníh opravdu existuje. Prozatím byla zima opět opravdu zvláštní. Plná enormních teplot v plusových hodnotách. Před pár dny to vypadalo na pěkný západ slunce a tak jsem popadl fotoaparát a hurá na kopec.

_MG_5271

I když to nakonec na obloze nevyšlo jak jsem si přál, přesto jsem si pěkně vyvětral hlavu. Tohle fotografování je, pro mne ryze zdravotní záležitost. Dnes vám přináším stařičkou lípu, která mezi poli stojí notná desetiletí a která má to nejlepší za sebou. Usychá, slábne a nakonec se při poryvech větru rozlomí. A až zmizí, zůstane na onom místě stát boží muka, která se léta letoucí schovávala ve stínu jejího větvoví.

_MG_5310

Tahle lípa je pro mne symbolem! Za komunistů, jsme směrem na tuto lípu s tátou natáčeli televizní anténu a chytali tak signál rakouské televize. Obraz nebyl nijak extra kvalitní, ale byl to závan jakési svěžesti… Vždy když jsem u ní, uvědomuji si, že se jednoho dne podívám ze střechy tam mezi lány na horizontu, a ona tam už nebude. Ale zároveň si uvědomuji, že ačkoliv jednou zmizí, pro mne tam bude stále, tak jako tehdy, když jsme s bratrem jako malí kluci sledovali na RTL „Tom a Jerry“. Zkrátka slovy Zdeňka Svěráka z Cimrmanovské hry Záskok: „ Té lípy se nevzdám!“

admin

Marek Novák *1971 Fotografickou tvorbou se zabývám 16 let. Některé mé fotografie vyšly v periodikách jako PhotoLife, PhotoArt, FotoVideo. Fotografie „Adršpašské skály“ byla publikována v knize – Svět kolem nás. Výtvarný soubor “Kouzlo baziliky” obsadil 1. místo ve fotografické soutěži ku příležitosti “Dnů lidí dobré vůle” Velehrad 2013 a soubor portrétů “Neobyčejní obyčejní” obsadil 1. místo ve fotografické soutěži “Dnů lidí dobré vůle” Velehrad 2015. V roce 2016 se čtyři mé fotografie dostaly do finále “Wildlife photographer of the year”, které pořádá Natural History Museum v Londýně přes půl století. Jedná se tak o světovou soutěž fotografů přírody s obrovskou tradicí. Asi dva roky jsem externě fotografoval pro oblastní tisk Deník Rovnost, Vyškovské noviny. Založil jsem a jako předseda vedl “Fotoklub 36″. V současné době se výrazněji orientuji na portrét, reportáž, svatební, produktovou, reklamní a interierovou fotografii; okrajově pak přírodu a wildlife.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>